עבירות הלבנת הון

עבירות הלבנת הון עוסקות במגוון רחב של היבטים, שכן ניתן למצוא את עבירות אלו הן  במגזר העסקי, בהתארגנות מאורגנת, והן במגזר הפרטי. בניגוד לעבירות עם "דם על הידיים" כמו רצח, עבירות של הלבנת הון נחשבות לעבירות של צווארון לבן. עבירות אלו נקראות בשם זה, משום שהופכים כסף שהוא שחור, כלומר שאינו חוקי, לכסף לבן חוקי, וכן אף לעיתים קוראים גם לעבירות הלבנת הון בשם "כיבוס הון", כלומר מנסים באמצעות תכסיסים להפוך כסף לא חוקי לחוקי. החוק כמובן מגדיר עונשים רבים הקבועים בחוק לעבירות של הלבנת הון, ויש צורך להתייעץ עם עורך דין פלילי במקרה של אשמה כזו.

מה הן עבירות הלבנת הון?

עבירות הלבנת הון מוגדרות בחוק "הלבנות הון", כך פעולה שאדם עושה שהמטרה שלה היא להסוות את מקורו של הרכוש או להסתיר את בעלי הרכוש, ואף להסוות את מקומו של הרכוש, מרשויות המס. החוק מציין את תהליך הלבנת הון הינו שרשרת של אירועים, שתחילתה הוא בלהשיג כסף שאינו חוקי, הלבנת ההון עצמו, ואת השימוש החוזר בכספים שנעשו.

חוק איסור הלבנות הון חוקק, על ידי המחוקק הישראלי, ויחד עם החוק קם גם מאגר מיוחד, שאליו ניתן להכניס אזהרות המגיעות מהמשרד, האחראי על המלחמה בהלבנת ההון. משרד זה נלחם רבות בפשיעה, שכן תכלית החוק הינה, להילחם בפשיעה המאורגנת, ובמיוחד בהלבנת כסף לצורך שימוש בטרור.

הרשות לאיסור הלבנת הון הוקמה בשנת 2002 בעקבות הצטרפותה של ישראל למלחמה הבינלאומית בעבירות של הלבנת הון.

ניתן לראות כי החוק שונה, ויש הוראות אחרות בנוגע לרשויות פיננסיות, ביניהם ניתן למצוא את: הבנקים, חברות לנאמנות, חברות כרטיסי אשראי, הבורסה, קופות גמל, ולגבי עסקים אלו החוק מחייב אותם לזהות את מקבל השירות, ולקבל דיווח על כל פעולה שנעשית בעניין.

ישנם שני סוגי דיווחים שגופים אלו צריכים לבצע:

  • דיווח אוטומטי- דיווח זה כולל: גובה הסכום שהופקד, הפעולה שנעשתה כמו לדוגמא הפקדה או משיכת כסף, העברות בנקאיות, כמוגדר בחוק הנוגע לעבירות פיננסיות.
  • דיווח מטעם המוסד הפיננסי- על פי החוק חובה על המוסד לדווח על כל פעולה חריגה. חוק זה מטיל את האחריות על המוסד עצמו לפי שיקול דעתו.

הרשות לאיסור הלבנת הון הוסמכה, על ידי המדינה לרכז בתוכנה ייעודית את כל הדיווחים הפיננסים של אנשים, על מנת לבחון הלבנת הון. המרכז יכול להעביר את הנתונים רק למוסדות שהוסמכו לכך, על פי החוק כגון: משטרת ישראל, שב"כ, גופים במדינות אחרות העוסקים בעניין זה.

סוגי עבירות הלבנות הון

ניתן לראות כי קיימות עבירות רבות של הלבנת ההון מסוגים רבים ושונים כפי שיוצאים מכוח החוק. הסעיף המדבר על עבירות הלבנת הוא בעצם סעיף אחד המחולק לשניים מדובר בסעיף 3 (א) וסעיף 4 (ב)

  • סעיף (א) מטרתו לטפל ברכוש אשר מקורו בעבירות הימורים, סמים, וכדומה, ובמסגרת הסעיף הזה האדם פועל לקחת רכוש שהושג בדרכים אלו, ולהעביר אותו ממקום למקום על מנת לשנות את הגדרתו כלא חוקי.
  • סעיף (ב) אינו מדבר על עבירות חיצוניות, אלא על עבירות פנימיות כך בעצם החוק מכנה עבירות אלו מדובר בפעולה שמבצעת ברכוש כלשהוא, על מנת להפוך אותו לחוקי.
  • חוק 3 בעצם מציין 4 עבירות הקשורות להלבנת הון, על פי החוק, הן מכונות רכוש אסור, כלומר רכוש שמקורו באופן ישיר או עקיף בעבירה כלשהיא. מציאת רכוש שמשמש או שימוש לצורך ביצוע עבירה כמו לדוגמא, שולחנות הימורים, או רכוש ש"בזכותו", היה ניתן לבצע עבירה כלשהיא לדוגמא חותמת לזיוף.

דוגמאות לעבירות שעליהם, קיים איסור הלבנת הון

  • החזקת סמים או שימוש בסמים, על פי חוק הסמים המסוכנים כוללים שימוש בסם לצורך עצמו אחזקת כלים המשמשים לייצור סם.
  • על פי חוק העונשין 144 אסור לבצע שוד בים
  • על פי חוק העונשין 225 ו 228 סעיפים אלו כוללים את כל סוגי ההימורים
  • עבירה על פי סעיף 3 לצורך שיתוף פעולה עם אויב
  • עבירות הקשורות בטובין על פי חוק 212 ו 213
  • פגיעה ברכוש על פי סעיפים 390 עד 404
  • הוכחה שאדם עבר עבירות הקשורות בהלבנת הון התאם לחוק מספר 3
  • אדם שעבר עבירה בעניינו של עובד זר כמו שכתוב בחוק בסעיף 80.
  • אדם משתמש בקרקע שלא שלו או שלא בהתאם לחוק ההיתר והבניה לפי סעיף 204 ועוד מגוון רחב של עבירות שעם הכסף שהרוויחו מהם ניתן לבצע הלבנת הון .

ניתן למצוא דרכים רבות, שבהם עוברי עבירות הלבנת הון מנסים למצוא דרך שלא להיתפס, שכן יש לציין כי זוהי רשת מסועפת ומתוחכמת, הכוללת בתוכה רשת בינלאומית לצורך העברות כספים לחו"ל בהיקפים עצומים, הכוללים עסקאות הלוואות בדויות, קניית יהלומים. הרעיון הוא שימוש בחברות בדויות ובנותני שירותים אמיתיים, על מנת להפוך את הכסף המועבר, במיליוני שקלים, לחוקי.

החוק מחמיר ביותר בענישה של עבירות הלבנת הון במידה ונמצא כי אדם עבר עבירות מעין אלו ישנו עונש מאסר הקבוע בחוק הכי מעט 7 שנים והכי הרבה 10 שנים, בנוסף לכך יש בחוק גם עונש של קנס, בנוסף לכך החוק מאפשר למדינה לחלוט את הרכוש שהושג באמצעים שאינם כשרים, שכן ניתן לבצע את חילוט הרכוש גם לאחר שהאדם הורשע ורכוש זה לא התגלה קודם לכן.

התפקיד של עורך דין פלילי בנושא של הלבנת הון

חשוב לדעת כי במקרה של הלבנת הון, לרוב החשוד אינו מודע לכל ענייניו הכספיים, והוא עלול לגרום לחוקרים לפתוח נגדו בחקירה, שלא במתכוון, ולכן נוכחותו של עורך הדין  חשובה מאוד בנושא הלבנת הון, כדי להסביר את המושגים ואת חומרת העבירה.

ייעוץ וליווי משפטי

ייעוץ וליווי משפטי

בישראל קיימים עסקים רבים חלקם עסקים וותיקים ומרווחים יוצא מהכלל, אך לעומתם יש גם בישראל עסקים קטנים ובינוניים, הנאנקים תחת החובות ותשלומי השכירות, וכך עסקים

קרא עוד »
תמונה ראשית עברות מרמה והונאה

עברות מרמה והונאה

בשנים האחרונות הפכו עבירות מרמה והונאה לשכיחות יותר ויותר. הסיבה לכך נעוצה בהתקדמות הטכנולוגיה, אשר שכללה את האפשרויות של התוקפים לבצע את העברות אלו  ביתר

קרא עוד »
תמונה ראשית עבירות שוחד

עבירות שוחד

המחוקק הישראלי מתייחס אל עבירות השוחד בצורה חמורה למדי. הסיבה ליחס חמור כלפי עבירות אלו, נובע מכך שהמחוקק הישראלי עמד על הנזק שהן עלולות לגרום

קרא עוד »
תמונה ראשית עבירות רצח

עבירות רצח

עבירות רצח הינן העברות החמורות ביותר, הקיימות בחוק העונשין הישראלי, ולא רק בו, אלא בכל העולם המערבי. עבירה זו מוגדרת כהמתה של אדם בכוונה תחילה,

קרא עוד »