סגירת תיק ושימוע פלילי

חשוב מאד לדעת כי תיק ואישום פלילי מהווים מכשול בחיים, כאשר מדובר על עבירה ראשונה של תיק פלילי, דבר זה עלול לגרום לאדם פגיעה, כך שלא יוכל להתקדם בחייו המקצועיים והאישיים. חשוב לדעת כי מעבר לאי קבלה למקומות עבודה מסוימים, שנדרשת בהם הצגה של תעודת יושר, הרי שיש בכך לפחות לגבי האדם עצמו ירידה בערך העצמי ובאיכות שלו, ולכן במקרים הללו האדם צריך את עזרתו של עורך דין פלילי, על מנת שהוא יעזור למחוק את אות הקלון מעל מצחו ויוכל להחזיר אותו לדרך הישר. חשוב מאד לבחור עורך דין מקצועי ומנוסה, כי יש יתרון רב להיכרות מוקדמת, ובכך לסגירת התיק בקלות רבה יותר.

מהו חוק סדר הדין הפלילי?

חוק סדר הדין הפלילי הוא חוק שחוקק, על ידי המחוקק הישראלי בשנת התשמ"ב 1982, המסדיר את הדין הפלילי, החל משלב החקירה ועד להגשת הערעור. החוק עצמו כולל פרקים שיפורטו להלן:

  • פרק א'

הוראות כלליות בסעיף הזה הכוללות הוראות על כך שלא דנים אדם שכבר הורשע על העבירה הקודמת, וכן את מיקום בית המשפט שידון בעבירה.

  • פרק ב'

התובע את הנאשם היא המדינה, וכן הנאשם יכול לבחור לו עורך דין. במידה ואין לו עורך דין המדינה תוכל לספק לו אחד שכזה.

  • פרק ג

פרק זה היה קיים בעבר אך הוא בוטל

  • פרק ד

תהליכי משפט על פי החוק כל אדם יכול להגיש תלונה נגד המשטרה.

  • פרק ה, דיון בבית הדין

חשוב מאד לדעת כי ברוב המקרים חייבים לדון את הדין עם הנאשם, אך ישנם מקרים שבהם ניתן לדון שלא בנוכחותו.

  • פרק ו, ערעור

לאחר שבוצעו כל הליכי המשפט וניתנה הכרעה בנושא, כאשר פסק הדין מאשים את הנאשם ניתן להגיש ערעור. ערעור מוגש לאחר 45 יום, מיום נתינת פסק הדין, וכן  בית המשפט יכול לקבל את הערעור או לדחותו.

  • פרק ז, הסדר מיוחד בעקבות קנסות

ניתן לראות כי במקרים מסוים שר המשפטים רשאי לקבוע כי העבירה שאין עימה פשע תומר בקנס.

  • פרק ח, הוראות שונות על פי הדין הפלילי, הנצרכות לכך.

שימוע פלילי

רבים שואלים את השאלה, כאשר הם צריכים להגיע לבית המשפט, לפני השימוע, מהו "שימוע"? ולמה ניתנה האפשרות של השימוע לפני התחלת ההליך הפלילי. החוק הפלילי מגדיר את השימוע, שהוא בעצם הליך הנעשה קודם להגשת כתב האישום. במסגרת הליך זה ניתנת הזכות לנאשם להציג את הטענות שלו, על ידי עורך דינו לבית המשפט. ניתן להגיש את הטענות הללו בכתב או בע"פ. עד שנת 2000 לא הייתה זכות השימוע  קיימת לכל הנאשמים, אבל כיום זכות השימוע מעוגנת בחוק.

חוק השימוע הפלילי בסעיף 60 (א)

על פי החוק, שחוקק בשנת 2000, וכן בעקבות משפטים של אנשי ציבור רבים שזכו לשימוע, נוצר צורך גם לאזרח הפשוט לזכות בשימוע במגבלות מסוימות.

המחוקק ציין מראש כי על בית המשפט להודיע בכתב לנאשם על כך, וכך ניתן לומר כי לנאשם קיימת הזכות להגיש את ההגנות שלו בכתב עד 30 יום לאחר ההודעה של בית המשפט.

בית המשפט יסכים לרוב לבקש שימוע בכתב, אך לעיתים הוא ירצה שימוע בע"פ.

חובת השימוע בחוק

  • בית המשפט שומע טענות הנאשם ומקבל תמונה שונה על המעשה, שכן טענות אלו יכולות לגרום לרשויות המשפט לקבל החלטה אחרת, שלא הייתה מתקבלת לולא היה מתבצע השימוע.
  • השימוע מתקיים עוד לפני תחילת התהליך הפלילי. זה נותן יתרון למקרים, שבהם לא היה צריך כלל להגיש אותו, שכן גם אם זוכה נאשם ניתן לומר כי זיכוי אינו משתווה להשלכת אי הגשת כתב אישום כלל.
  • השימוע מונע מהאדם את כאבי הלב והגוף בתהליך המשפט, שלעיתים אורך זמן רב, וכשיש שימוע הרי הזמן ועוגמת הנפש יכולים להימנע לחלוטין
  • הפחתת עומס בבית המשפט על ידי מניעת הגשת כתבי אישום שאינם נחוצים.

החשיבות של שימוע

רבים שואלים, מהי החשיבות של שימוע? אבל בהחלט ניתן להוכיח שישנה חשיבות רבה מאד לביצוע שימוע בכתב. במקרים מסוימים ניתן לומר כי בעקבות השימוע התיק נסגר כי כך ניתן היה להוריד את דרגת העבירה שנגזרה על האדם, ואף יותר מזה, לעיתים ניתן לשנות את העילה שבשלה נגרם פסק הדין.

הסדר טיעון– לעיתים במסגרת השימוע ניתן להגיע להסדר טיעון, שבו יש עונש קל יחסית, ואין צורך יותר בהליך המשפטי שהוא יקר מאד ומסובך מאד.

לאחר שהשימוע עוגן בחוק ניתן לראות כי חשודים רבים משקיעים מאמצים כבירים על מנת להגיע לשימוע עם טענות, אשר יפריכו את כתב האישום, משום שלא ניתן יהיה צורך להגיש אותו או להגיע להסדרים שונים עם התובע.

עם שינוי החוק ומתן סמכויות יתר לפרקליטות, ניתן לראות תיקים רבים שנסגרים לאחר ביצוע שימוע. אפשר לראות כי התיקים הללו נסגרים, מחמת חוסר עניין לציבור, חוסר אשמה או חוסר ראיות.

החשיבות בייצוג של עורך דין פלילי בשימוע

על הנאשם חובה להשיג עורך דין פלילי מנוסה, שייצג אותו בשימוע. נאשם המיוצג, על ידי עורך דין פלילי, יכול לקבל יתרונות רבים של ניתוח ראיות העדויות, ועוד מגוון רחב של חומרים, על מנת לגבש הגנה טובה יותר. הנאשם המיוצג על ידי עצמו עלול להפליל את עצמו, ועוד סיבה שניתן בהחלט למנות אותה שפרקליטות מעדיפה להיפגש עם עורך דין ולא עם נאשם, ולכן כדאי לנאשם ליצור קשר עם עורך דין פלילי המתמחה בעניינים אלו. ולכן רבים מין הנאשמים יוצרים קשר עוד לפני בואם לתחנת המשטרה עם עורך דין פלילי.

ייעוץ וליווי משפטי

ייעוץ וליווי משפטי

בישראל קיימים עסקים רבים חלקם עסקים וותיקים ומרווחים יוצא מהכלל, אך לעומתם יש גם בישראל עסקים קטנים ובינוניים, הנאנקים תחת החובות ותשלומי השכירות, וכך עסקים

קרא עוד »
תמונה ראשית עברות מרמה והונאה

עברות מרמה והונאה

בשנים האחרונות הפכו עבירות מרמה והונאה לשכיחות יותר ויותר. הסיבה לכך נעוצה בהתקדמות הטכנולוגיה, אשר שכללה את האפשרויות של התוקפים לבצע את העברות אלו  ביתר

קרא עוד »
תמונה ראשית עבירות שוחד

עבירות שוחד

המחוקק הישראלי מתייחס אל עבירות השוחד בצורה חמורה למדי. הסיבה ליחס חמור כלפי עבירות אלו, נובע מכך שהמחוקק הישראלי עמד על הנזק שהן עלולות לגרום

קרא עוד »
תמונה ראשית עבירות רצח

עבירות רצח

עבירות רצח הינן העברות החמורות ביותר, הקיימות בחוק העונשין הישראלי, ולא רק בו, אלא בכל העולם המערבי. עבירה זו מוגדרת כהמתה של אדם בכוונה תחילה,

קרא עוד »